W borowiackiej kuchni swojsko i zdrowo

17 września w Muzeum Borów Tucholskich w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa odbyła się impreza pn. “W borowiackiej kuchni swojsko i zdrowo” podczas której przeprowadzono warsztaty z robienia masła i kiszenia kapusty. Uczestnicy spotkania przy śpiewie Frantówek Bysławskich poznawali działanie dawnych sprzętów takich jak kierzanki (ubijaki do masła), hebel, szatkownica czy trampek służących do ubijania masła oraz kiszenia kapusty. Dla wielu osób było to przypomnienie dawnych wykonywanych na codzień lub sezonowo czynności dla młodszych było to poznawanie tradycji oraz zwyczajów przodków, które dzisiaj są już coraz mniej wykonywane, a czasem nawet zapomniane.
Uczestnicy spotkania mieli okazję nie tylko do dobrej zabawy, ale również skosztowania swieżego masełka, które sami wykonali, oraz innych swojskich wyrobów, o które zadbały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Bysławia. Duże brawa należą się dla dzieci, które ochoczo i pracowicie wykonywały trudne prace naszych przodków i poznawały smaki naszego lokalnego dziedzictwa.  

Zdjęcia na naszym profilu FB.

Skip to content