Przygotowania do zimy! Kiszenie kapusty w muzeum
Jak co roku o tej porze w muzeum odbyły się zajęcia pn. „Kiszenie kapusty”. W zajęciach uczestniczyli: uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Tucholi, Szkoły Podstawowej nr 1, nr 2, nr 3 w Tucholi.
Tradycją już się
stało, iż warsztaty wzbogacone śpiewem przeprowadzili członkinie Koła
Gospodyń Wiejskich w Bysławiu Jadwiga Pik i Irena Kreft, a grą na
harmonii Marian Pik. z zespołu „Frantówki Bysławskie”. Warsztaty
przybliżyły dawne zwyczaje i codzienność, które powoli stają się
zapomniane.
Uczestnicy zajęć mieli okazję nie tylko zobaczyć sprzęty
służące do kiszenia kapusty, ale również nauczyć się posługiwania tymi
sprzętami. Uczniowie szatkowali kapustę heblem i maszyną na korbę.
Doprawiali ją solą, marchewką, ugniatali ubijakiem, a na koniec zamykali
garnki z kapustą. Dowiedzieli się również jak przez najbliższy miesiąc
bo tyle potrzeba do ukiszenia kapusty), należy postępować i jak o nią
dbać aby się nie zepsuła. Po ukiszeniu kapusta trafi do uczestników
warsztatów, którzy sami ocenią efekty swojej pracy.
Dziękujemy
uczniom i ich wychowawcom za uczestnictwo w zajęciach, za ogromne
zaangażowanie i chęci do pracy, za wspólny śpiew oraz za mile spędzony
czas.