Przygotowania do zimy! Kiszenie kapusty w muzeum

Jak co roku o tej porze w muzeum odbyły się zajęcia pn. „Kiszenie kapusty”. W zajęciach uczestniczyli: uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Tucholi, Szkoły Podstawowej nr 1, nr 2, nr 3 w Tucholi.

Tradycją już się stało, iż warsztaty wzbogacone śpiewem przeprowadzili członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Bysławiu Jadwiga Pik i Irena Kreft, a grą na harmonii Marian Pik. z zespołu „Frantówki Bysławskie”. Warsztaty przybliżyły dawne zwyczaje i codzienność, które powoli stają się zapomniane.
Uczestnicy zajęć mieli okazję nie tylko zobaczyć sprzęty służące do kiszenia kapusty, ale również nauczyć się posługiwania tymi sprzętami. Uczniowie szatkowali kapustę heblem i maszyną na korbę. Doprawiali ją solą, marchewką, ugniatali ubijakiem, a na koniec zamykali garnki z kapustą. Dowiedzieli się również jak przez najbliższy miesiąc bo tyle potrzeba do ukiszenia kapusty), należy postępować i jak o nią dbać aby się nie zepsuła. Po ukiszeniu kapusta trafi do uczestników warsztatów, którzy sami ocenią efekty swojej pracy.
Dziękujemy uczniom i ich wychowawcom za uczestnictwo w zajęciach, za ogromne zaangażowanie i chęci do pracy, za wspólny śpiew oraz za mile spędzony czas.

Skip to content