Opublikowano 08 kwietnia 2025
Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich obchodzonych na całym świecie, w tym także i w Polsce. To czas radości, który obfituje w liczne tradycje oraz zwyczaje ludowe.
W naszym Muzeum przygotowania do świąt dobiegły końca.
W chacie borowiackiej wyprano wszystkie pościele i pieluchy. Okna ozdobiły wykrochmalone firanki, a podłogi wyszorowano do białości.
W szafach stanęły pomyte statory, a patelnie wyniesiono na strych.
W izbie paradnej obok okna ustawiony został nakryty białym obrusem stół wielkanocny. Znalazły się na nim lokalne smakołyki.
Jest koszyk ze święconką, a w nim chleb – symbol nad symbole (Ciało Chrystusa), jajka – kraszanki (dowód odradzającego się życia), sól (minerał życiodajny), wędzona kiełbasa sybmolizująca zdrowie i dostatek, ser (współistnienie człowieka i przyrody), dający siłę i krzepę chrzan oraz ciasto drożdżowe jako symbol doskonałości.
Jest tradycyjna palma ozdobiona gałązkami bukszpanu i czerwoną wstążką oraz palma zdobiona kolorowymi bibułkami. W wazonie listki rozwinęły brzozowe gałązki. Honorowe miejsce zajmuje oczywiście nasz nowy nabytek – porcelanowy serwis z wzorem kaszubskim szkoły tucholskiej i lukrowana baba zdobiona bukszpanem…




