Najsłodsza świąteczna tradycja

Opublikowano 04 grudnia 2025

Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia, a więc najwyższa pora na pierniki. Zakasaliśmy rękawy i zaczęło się ugniatanie ciasta, wałkowanie oraz wykrawanie.

Z pieczeniem też sobie poradziliśmy. Przenośny piekarnik zdał swój egzamin.

No i na koniec najprzyjemniejsza praca…. czas na przygotowywanie lukrów i zdobienie. Na podstawie zdjęć możecie zobaczyć jakie wspaniałe pomysły realizowali nasi kucharze.

Pieczenie i dekorowanie pierników to wspaniały sposób na kreatywne spędzenie czasu w okresie świątecznym. Wspólna praca przy ozdabianiu korzennych ciastek pozwala każdemu wykazać się swoim artystycznym talentem. Przyjemność z malowania lukrem, posypywania kolorowymi cukrowymi dekoracjami i tworzenia unikalnych wzorów na piernikach. To także doskonała okazja do rozmów o świętach, wigilijnych obrzędach i tradycjach.

We wczorajszych warsztatach pieczenia pierników wzięły udział dzieci z klas pierwszych. Gościliśmy grupę ze Szkoły Podstawowej w Gostycynie oraz grupę ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Tucholi.

Dzieci same przygotowywały korzenne przyprawy, wyrabiały ciasto, mieszały kolorowe lukry, wałkowały i wykrawały ciasteczka, a następnie zdobiły upieczone pierniki. Sporo było przy tym zabawy.

Rozmawialiśmy także świętach, o strojeniu choinki, przygotowaniu stołu wigilijnego, oczekiwaniu na wieczerzę i o prezentach.