Matki Boskiej Zielnej u Borowiaków

Opublikowano 18 sierpnia 2025

Święto Matki Boskiej Zielnej, obchodzone 15 sierpnia, ma głęboko zakorzenione tradycje w polskiej i europejskiej kulturze ludowej. Matkę Boską, patronkę tego dnia, czci się nie tylko jako Matkę Bożą Wniebowziętą, ale także jako opiekunka ziemi w pełnym rozkwicie. A więc jako patronka ziół, kwiatów, owoców i zbóż.

W dniu wspomnianego maryjnego święta składamy Matce Bożej w ofierze płody ziemi: zioła, kwiaty, zboża, warzywa, a także owoce.

Popularnym zwyczajem jest święcenie bukietów, które układano m.in. z ziół o właściwościach leczniczych. Były wśród nich bylica, macierzanka, mięta, piołun, chabry, kopytnik czy krwawnik, a także z kwiatów polnych i ogrodowych. Do bukietów dodawano również kłosy zbóż. Wszystkie te elementy symbolizowały dary ziemi, które były nieodzowne dla ludzkiego życia i przetrwania.

W przeddzień Matki Boskiej Zielnej, 14 sierpnia w naszym Muzeum bardzo dużo mówiliśmy o tradycjach związanych z obchodami tego święta. Z kłosów pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia i owsa upleciony został wieniec dożynkowy. Ozdobiliśmy go bukiecikami kwiatów i ziół. Sporo było też o samych przygotowaniach do plecenia wieńca, odpowiednim zbiorze kłosów i suszeniu zbóż. Pracom towarzyszyły śpiewy i biesiada żniwna, którą przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bysławiu. Oprawę muzyczną zapewnił Tomasz Kotowski.

Osobnym tematem spotkania było przygotowywanie bukietów i wianków do święcenia w dzień Matki Boskiej Zielnej. Pomocą w doborze ziół, kwiatów i zbóż służyła Agnieszka Nowakowska z tucholskiej Kwiaciarni Tulipan. Każdy uczestnik biesiady mógł przygotować swój indywidualny bukiecik.

Czwartkowa impreza była wyjątkowo udana i zgromadziła całe mnóstwo zainteresowanych tematem osób – dziadków, rodziców i dzieci. Oprócz wspomnień i żniwnych opowieści śpiewaliśmy piosenki biesiadne. Znalazły się też chętne osoby do pomocy w pleceniu wieńca. Kosztowaliśmy drożdżowego kucha z kruszonką i chleba z wątrobianką, czarną, kiełbasą słoikową oraz smażonym serem. Do picia była tradycyjna żniwna kawa zbożowa z mlekiem.

Impreza dofinansowana była ze środków gminy Tuchola przyznanych w ramach dotacji do „Imprez Lata 2025”.