Opublikowano 13 października 2025
7 października odbyło się podsumowanie współfinansowanego ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu EtnoPolska. Edycja 2025 projektu „Ocalić od zapomnienia – dziedzictwo Borowiaków z Borów Tucholskich”.
Zadanie realizowane było przez Lokalną Grupę Działania Bory Tucholskie, Muzeum Borów Tucholskich Oddział Kujawsko-Pomorskiego Centrum Dziedzictwa w Toruniu oraz Borowiackie Towarzystwo Kultury.
Résumé odbyło się w formie konferencji.
Pierwsza część miała miejsce w siedzibie LGD “Bory Tucholskie” przy ulicy Kolejowej 4. Prelekcje dotyczyły kultury lokalnej i dziedzictwa w odniesieniu do fundamentów rozwoju społeczności obywatelskiej, turystyki naturalnej jako marki Borów Tucholskich i Rezerwatu Biosfery UNESCO. Część spotkania poświęcono także twórcom ludowym.
Druga część konferencji odbyła się w budynku Muzeum Borów Tucholskich przy ulicy Podgórnej 3 i wiązała się m.in. z streszczeniem cyklu warsztatów edukacji regionalnej oraz ogólnym podsumowaniem projektu i konferencji.
Dla przypomnienia podajemy, że w ramach edukacji regionalnej odbyły się 9-cio godzinne warsztaty z haftu, które poprowadziła Anna Przytarska i Halina Sala, warsztaty z malowania na szkle, które nadzorował Zygmunt Kędzierski, warsztaty plecionkarskie z Hanną Behrendt oraz warsztaty zabawkarskie prowadzone przez Andrzeja i Krystynę Mięsikowskich.
Oprócz tego wszyscy uczestnicy wzięli udział w dwugodzinnych wykładach z regionalistą – Marią Ollick i godzinnych zajęciach z dziedziny promocji kuchni regionalnej (Wioletta Chabowska i Lucyna Zdanowska).
Podczas spotkania w muzeum głos zabrali: Marek Rubnikowicz, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Centrum Dziedzictwa w Toruniu, Magdalena Kurpinowicz i Karol Gutsze – Lokalna Grupa Działania „Bory Tucholskie”, Wioletta Chabowska – Muzeum Borów Tucholskich, Włodzimierz Domek z Pracowni Regionalistycznej Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy, Maria Ollick – Borowiackie Towarzystwo Kultury, Agnieszka Schreiber – promocja gminy Tuchola oraz twórcy ludowi – Anna Przytarska i Andrzej Mięsikowski.
Prezentacje podsumowujące projekt zakończyła degustacja potraw regionalnych przygotowanych przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bysławiu. Sygnał do wspólnej biesiady na rogu myśliwskim dał Karol Grzywacz.









