Opublikowano 26 listopada 2024
Nic tak słodko nie przypomina o Świętach Bożego Narodzenia jak wspólne pieczenie i dekorowanie pierniczków. Dlatego właśnie dziś pod szyldem Muzeum Borów Tucholskich odbyły się tego typu warsztaty. Poprowadziły je wraz z nami panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tucholi: Wiesława Weltrowska, Maria Czapiewska i Bernadeta Walczak. Do wspólnej zabawy zaprosiliśmy uczniów z klasy III Szkoły Podstawowej nr 2 w Tucholi.
Zajęcia miały na celu wtajemniczyć młodych ludzi w poszczególne etapy tworzeni pierników. Dzieci z zapałem i radością zabrały się za wałkowanie ciasta i wycinanie poszczególnych kształtów. Powstały m.in: choinki, gwiazdki, serduszka, aniołki i inne kształty pierniczków. Do tworzenia dodatkowych wzorów wykorzystaliśmy drewniane, unikatowe formy przygotowane specjalnie dla Muzeum przez Zygmunta Kędzierskiego. Dzięki temu mogliśmy wykonać ciastka w kształcie pieczęci Muzeum oraz pierniki z borowiackim haftem. Po upieczeniu dzieci dekorowały pierniki według własnego pomysłu – lukrami i posypkami. Wypieki okazały się prawdziwymi słodkimi dziełami sztuki.
Dziękujemy naszym młodym kucharzom za wspólnie spędzony czas, a paniom z tucholskiego koła gospodyń za możliwość przeprowadzenia warsztatów oraz wspaniałe przyjęcie tak licznej grupy gości.
A teraz przepis na pierniki a’la KGW Tuchola
Składniki:
1 szklanka miodu naturalnego i 1 kostka palmy – rozpuścić
1 szklanka cukru, 1 paczka cukru waniliowego i 2 jajka – utrzeć do uzyskania białej masy 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki cynamonu, 1 mały proszek do pieczenia, 1 paczka przyprawy piernikowej, olejek migdałowy, 1 kg mąki i 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w ½ szklanki mleka – sypkie składniki wymieszać z rozpuszczoną sodą i utartymi z cukrem jajkami. Dodać wystudzony miód i tłuszcz. Wyrobić ciasto. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Po wyjęciu rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec w temperaturze 170-180 stopni (w zależności od grubości ciastek). Po upieczeniu polukrować i ozdobić.






